» ERZURUMLULAR.NET - Erzurumlular - Resim - Haber - Bilgi - Eğlence - Paylaşım - Portalı Dil Seçimi   
Şuan erzurumlular da 0/1 Online Bulunmakta!!! (İZLEMEK İÇİN TIKLA)
Anasayfan YapFavorilerine EkleE PostaPlayerHaritaTema                                       
Bugün 21.04.2018 
        
ANASAYFA
        
HABERLER
          
KÖŞE YAZILARI
        
FORUM
        
ARKADAŞ
        
SOHBET
        
YAZILAR
        
RESİMLER
        
VİDEOLAR
        
HESABIM
  Üyelik      Hatırla    Yeni Kayıt - Şifremi Unuttum -      Aklından Neler Geçiyor ? CANLI DESTEK
» Konu Açan BenGolge   
 Forum
 Yöresel Yemekelerimiz
       CAĞ KEBABI

 CAĞ KEBABI

Cağ kebabı, Türk mutfağına, eski zamanlarda Kıpçak Türkleri zamanında giren çağ kebabı bir diğer ismide yatık kebap olarak bilinir v Erzurum insanları için çok önemli bir yere sahiptir. Cağ kebabı yaklaşık olarak 300 yıldır bölgede düğün, tören ve şölenlerde beğenilerek, sevilerek yenmekte ve gelen misafirlere ikram edilmektedir. Cağ Kebabı Erzurum'da yaklaşık 1930 yıllarında geçim sıkıntısına düşen bir kişi tarafından baraka türü bir yerde ticari olarak satılmaya başlamış, günümüze yayılarak gelmiş, Türk mutfağının en lezzetli kebapları arasında yer almaktadır. 

Malzemeler

 

  • 1 adet kuzu budu (siniri ve yağı alınmış)
  • 2 adet soğan
  • 150 gram yoğurt
  • Lavaş ekmeği
  • 5 adet domates
  • 6-8 adet yeşilbiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

 

Hazırlanışı

Yağı ve siniri alınmış kuzu budundan, parmak kalınlığında yaprak yaprak olacak şekilde doğranır. Başka derin bir tencerede karabiber, yoğurt, tuz ve küp küp çok küçük olacak şekilde doğranmış soğanı karıştırıp, yaprak yaprak olan etleri hazırlamış olduğunuz bu karışımda yaklaşık 1 gün bekletiyoruz. Bir günün sonunda, bekletilen yaprak halindeki etleri, kebabın özelliği olan şişlere saracak gibi takın ve yatık haldeyken ateşte çevirerek yavaş şekilde kızartın. Pişen ve kızaran kısımlarından aynı yaygın olarak bilinen dönerde olduğu gibi ince parçalar keserek, çağ kebabına mahsus ve adını kebaba veren cağ denilen küçük şişlere takarak, yine yanında ateşte pişmiş, biber, domates kuru soğan ve lavaş ekmeği ile servis yapın.


 

Cağ kebabının dikkat edilmesi gereken püf noktaları ise, bu kebap için kullanılan etin özellikle, Doğu ve Güneydoğu yaylalarında doğal olan besinlerle beslenerek yetiştirilip, büyütülen kuzulardan elde edilmiş olması gerekir. En az bir yaşındaki kuzulardan elde edilen etin damar, sinir ve zarlardan ayıklanmalı ve bu şekilde cağ kebabı olmalıdır. Kuzu etinin yağ oranının yüzde 25 – yüzde 30 arasında olması, kebabın lezzeti açısından çok önemlidir. Ayıklanan et ise, bir önceki akşamdan karabiber, tuz ve soğandan oluşan karışımla kuzunun kokmasını önler, ayrıca ayrı bir tat verir.

Bir gün dinlendirilmiş etin hazırlanan şişe takılması ve hafif bir şekilde sıkıştırılması gerekir. Şişlere takılan etler meyve ya da meşe ağacı odunu kullanılarak yakılan özel ocakta pişirilir. Ayrıca ocağın taş ya da tuğladan yapılması, Cağ kebabına kendine has olan lezzeti için çok önemlidir. Şiş, durgun ateşe tabladan yaklaşık 20 cm yükseklikte ve ateşin harlığına göre uygun bir mesafede, bunun için hazırlanmış özel düzeneğe yatık olarak konulur ve piştikçe şiş çevire çevire yavaşça pişirilir. Etin pişmesi ise, renginin kırmızıdan kahverengine dönmeye başladığında, uygun pişme durumudur. Ayrıca cağ kebabı yanında, manda yoğurdu, kızarmış biber, tatlı soğan ve lavaş ekmeğiyle birlikte servis edilir.

BenGolge
Genel sorumlu


Durumu Dışarıda
Bu konuda 0 Sayfa 0 Cevap Var
» Son Konular İstatistik Forumda Ara
Değerli Hemşehirlimiz SÜLEYMAN AYDIN Kalp Kırizi ...
2.Gün İftar Menüsü...
1 GÜN İFTAR MENÜSÜ...
Gezilecek Görülecek Yerler...
Tarihi yerlerimiz...
Üst Kategori (9)
Alt Kategori (34)
Konular (11)
Cevaplar (6)
Toplam Adettir

Başlık : Konu : Cevap :
» Bugün Giren Üyeler : 0
|#Genel Sorumlu|@Site Yöneticisi|*Bölüm Editörü|+Forum Editörü|!Sohbet Editörü|Gezici Üye|Normal Üye|Hevesli Üye|Azimli Üye|
|Çalışkan Üye|Verimli Üye|Bağımlı Üye|Abone Üye|Tiryaki Üye|Yıldız Üye|Bilgin Üye|Prof Üye|Üstad Üye|Süper Üye|Altın Üye|Ulu Üye|
» CopyrightYukarı Git
2016- © Copyright Erzurumlular
Site Design Coding © CopyrigtErzurumlular

UYARI : Bu site içerisinde yer alan tüm bilgiler ve medya içerikleri tamamen bilgilendirme amaçlidirIçeriklerin sorumlulugu yazarlarina aitolup site yönetimi herhangi bir sorumluluk yüklenmemektedir.Telif hakki ihlali yapildigini düsündügünüz içerikleri site yönetimine bildirdikten en geç (Telif hakkinin ihlali dogrulandiginda) 48 saat içerisinde sitemizden kaldirilir.